Zimska škola Političke akademije HDZ BiH na Kupresu

Zimska_skola_PA_HDZ_BiH-Kupres_2013._13_400_x_225
Politička akademija HDZ BiH održala je svoju Zimsku školu na Kupresu od 23. do 25. siječnja 2013.godine. Tijekom trodnevne Zimske škole Političke akademije HDZ BiH u proteklom tjednu na Kupresu, koja je održana u organizaciji Političke akademije HDZ BiH i partnerske Zaklade Hanns Seidel, polaznici II. generacije HDZ BiH su imali predavanja, debate i radionice sa središnjim temama vezanim za Europsku uniju.  Predavači na Zimskoj školi PA HDZ BiH su bili ugledni predavači i stručnjaci iz BiH i Hrvatske koji su kroz svoja specifična predavanja i radionice analizirali pristup Bosne i Hercegovine Europskoj uniji.

Na početku održavanja Zimske škole Političke akademije HDZ BiH sudionike i goste pozdravili su Perica Romić, načelnik Kupresa, Aleksandra Markić Boban, ravnateljica zagrebačkog ureda njemačke Zaklade Hanns Seidel  i Lidija Bradara, ravnateljica Političke akademije HDZ BiH.
 

 

Prvoga dana,  prvo predavanje kao uvod u rad Zimske škole, je održao prof. dr. Iko Skoko s Filozofskog fakulteta u Mostaru na temu Doktrinarna nota - sudjelovanje katolika u političkom životu, zatim Darija Ramljak, pomoćnica ravnateljice Uprave za europske integracije Vijeća ministara BiH (DEI VM) na temu BiH na putu u Europske integracije a  mr.sc. Aleksandra Markić Boban, ravnateljica Zaklade HSS Zagreb, održala je predavanje na temu Europske vrijednosti„  u kojem je govorila o načelima, vrijednostima i aktualnosti kršćanske demokracije danas.

Drugoga dana je prof. dr. Nevenko Herceg održao predavanje na temu „Politika okoliša u EU: Dosljednost u provođenju proklamiranog”. Raščlanjujući različitost pojmova ekologije, politike okoliša i zaštite prirode, teoretski i praktično, prof. dr. Herceg je govorio o stupnju izvršenja europskih ekoloških standarda u Bosni i Hercegovini. Prof. dr. Mladen Puškarić, Hrvatski studiji Zagreb, tijekom svog predavanja na temu Povijest EU integracije je govorio o kronologiji i procesu stvaranja pravno-političkog okvira za europske integracije a Davor Ivo Stier, zastupnik u Saboru RH i međunarodni tajnik HDZ-a, je približio hrvatska iskustva na putu u EU održavši predavanje na temu Iskustva RH na putu u EU”, čime je potaknuo sudionike na diskusiju s temom značaja ulaska Hrvatske u zajednicu europskih država za predstavnike hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Trećeg, posljednjeg dana, predavanje o učinkovitim javnim nastupima koje je održao mr. sc. Vinko Vukadin bilo je uvod u radionicu–debatu radnog naziva „BiH i EU“ u kojoj su predstavnici polaznika škole praktičnim javnim nastupom, usvajajući teze iz odslušanih predavanja, vodili raspravu o ulasku Bosne i Hercegovine u Europsku uniju.

Pored četrdesetak polaznika II. generacije Političke akademije HDZ BiH, aktivni sudionici bili i alumnisti Zaklade hrvatskog državnog zavjeta i PA HDZ BiH.

Zimsku školu je posjetila novoizabrana Uprava Zaklade Hrvatskog državnog zavjeta koju predvodi ravnatelj Srećko Prusina s članovima prof. Zdravkom Kedžom i Davorom Ivo Stierom.

Rad Zimske škole Političke akademije HDZ BiH je ocijenjen izvrsnim od strane polaznika, predavača i dužnosnika, a tijekom zaključivanja rada rukovodstvo Političke akademije HDZ BiH je najavilo početak drugog semestra za II. generaciju polaznika, kao i neke nove projekte.

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija