U Travniku održan Okrugli stol o temi „Obrazovanje u BiH“

Okrugli_stol_Obraz_Travnik_400_x_300
Travnik, 4.2. 2014. Potvrđena opredijeljenost HDZ BiH za ustavno pravo obrazovanja na materinskom jeziku

U skladu sa zaključkom donesenim na 31. sjednici Predsjedništva HDZ BiH održanoj 20. siječnja 2014. godine u Kreševu, a u organizaciji Političke akademije HDZ BiH i Odbora za društvene djelatnosti Predsjedništva HDZ BiH, u prostorijama Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku, u ponedjeljak 03. veljače, održan je Okrugli stol na temu „Obrazovanje u BiH“.

O stanju u obrazovanju govorili su visoki stranački dužnosnici, ujedno i organizatori Okruglog stola; Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH i predsjednik Odbora za društvene djelatnosti Predsjedništva HDZ BiH i Lidija Bradara, politička ravnateljica Političke akademije HDZ BiH i predsjednica ŽO HDZ BiH ŽSB kao i stručnjaci u oblasti obrazovanja; Jozo Jurina, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Središnja Bosna, Helena Lončar, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadno-Hercegovačke županije i članica Predsjedništva HDZ BiH, Maja Stojkić, direktorica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u BiH, Velimir Jukić, zamjenik direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH i prof.dr. Ljerka Ostojić, rektorica Sveučilišta u Mostaru.

Nakon obraćanja domaćina i predavača koji su okupljene upoznali sa svim aktualnim pitanjima u oblasti obrazovanja, od predškolskog odgoja do visokog obrazovanja, skup je nastavio konstruktivnom raspravom okupljenih. I ovom prilikom, još je jednom potvrđena opredijeljenost HDZ BiH za osiguranje ustavnog prava obrazovanja na materinskom jeziku, kako Hrvatima tako i predstavnicima svih ostalih naroda u BiH, te prava izbora plana i programa po želji roditelja. Oba prava garantirana su međunarodnim Konvencijama o ljudskim pravima, Konvencijom UNESCO- iz 1960 godine te Konvencijom o pravima djeteta iz 1990 godine, a koju je BiH usvojila 1993 godine.

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija