U Žepču održan Okrugli stol „Stanje u oblasti socijalne skrbi u BiH“

OS_Socijala_Zepce
ŽEPČE, 10.09.2014. U organizaciji Političke akademije HDZ BiH u Domu kulture u Žepču jučer je održan Okrugli stol na temu „Stanje u oblasti socijalne skrbi u BiH".
Okupljene je na početku pozdravila Lidija Bradara, ravnateljica PA HDZ BiH i članica Predsjedništva HDZ BiH. Uvodničar je bio Nikola Lovrinović, zamjenik predsjednika HDZ BiH, a o stanju u oblasti socijalne skrbi na Okruglom stolu u Žepču govorili su Nikola Grubešić i Ivica Ćurić, ministri socijalne skrbi u Vlada Županije Središnja Bosna i Zeničko-dobojskoj županiji.
Neujednačenost propisa, neizgrađenost kapaciteta, nedostatak financijskih sredstava, pokušaji nametanja novih rješenja od strane Vlade Federacije BiH koja u sustav pokušava uvesti nove korisnike ali bez rješavanja pitanja financiranja njihovih prava, kao i nepravedan sustav raspodjele prihoda koji ide na štetu Županija, navedeni su kao ključni problemi u oblasti socijalne skrbi. Svoja prava pojedine kategorije, od civilnih invalida, preko obitelji u stanju socijalne potrebe do rodilja ostvaruju u različitom obimu, ovisno o županiji u kojoj žive.
Kako bi se postojeće stanje u oblasti socijalne srbi unaprijedilo, Okrugli stol u Žepču rezultirao je konretnim preporukama i prijedlozima. Jedan od njih je i da prava iz oblasti socijalne skrbi treba riješiti kroz šest zakona:
 

1. Zakonom o osnovama socijalne skrbi i minimalne socijalne sigurnosti
2. Zakonom o zaštiti civilnih žrtava rata
3. Zakonom o zaštiti obitelji s djecom
4. Zakonom o pravima osoba s invaliditetom
5. Zakonom o udomiteljstvu
6. Zakonom o dječjem doplatku

Jačanje ustanova socijalne skrbi kao i Centara za mentalno zdravlje, osiguranjem više financijskih sredstava za socijalnu politiku, utvrditi socijalni minimum i cenzus, uspostava Fonda dječje zaštite, vraćanje naknada porodiljama u fond zdravstvenog osiguranja, još su neke od preporuka s Okruglog stola u Žepču. Za njihovu provedbu bit će najvjerojatnije zadužena koordinacija ministara socijalne srbi u županijama s hrvatskom većinom.

Socijalna skrb jedna je u nizu tema obrađenih na stručnim skupovima koje je organizirala PA HDZ BiH, a koji su rezultirali zaključcima, odnosno preporukama i prijedlozima koji će postati sastavni dio Programa HDZ BiH. „Ovakvim skupovima dolazimo do prijedloga kako odgovoriti na sva ključna životna pitanja, a prijedlozi i preporuke postaju smjernice djelovanja HDZ BiH", naglasila je Lidija Bradara, ravnateljica PA HDZ BiH.

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija