Razgovor sa ravnateljicom Političke akademije HDZ BiH

Lidija Bradara, zastupnica HDZ BiH u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine odnedavno obnaša funkciju političke ravnateljice Političke akademije Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine. Svečano otvaranje Akademije, koje će biti održano u utorak 29. lipnja, je bilo povod za razgovor...

Gđo. Bradara, je li otvaranje Političke akademije samo dio kampanje ili predizbornog trika i što će biti njezini dosezi?
Odgovor je zapravo jednostavan. Službeno kampanja počinje u rujnu, pa stoga, da smo mislili da otvaranje Akademije bude dio izborne kampanje onda bi i njeno otvaranje vjerojatno bilo u tom razdoblju. Ovako, do tada već planiramo imati određene aktivnosti. S druge strane, dugo već tinja ideja o otvaranju ovakve institucije u okrilju HDZ BiH. Jedna izreka kaže kako ništa nije vrijedno kao ideja čije je vrijeme realizacije došlo. Ovog proljeća je rukovodstvo stranke odlučilo kako je upravo vrijeme za utemeljenje Akademije došlo i evo, uz par mjeseci priprema, imamo svečano otvaranje u slijedeći utorak. Konačno, u posljednjim javnim istupima najvišeg rukovodstva stranke se moglo čuti o Akademiji kao jednom od tri stupa, uz Mladež i Zajednicu žena, na koja će se HDZ BiH oslanjati u budućnost.

O dosezima Akademije najbolje govori njezina vizija kojom želimo biti pouzdan i vjerodostojan motivirajući činitelj stvaranja pozitivnog ozračja za usvajanje specifičnih znanja potrebnih za društveno odgovorno javno djelovanje svojih polaznika. Dakle želimo stalnim i sustavnim aktivnostima izobrazbe omogućiti našim polaznicima unaprjeđivanje njihovih znanja i vještina koja će im omogućujući efektivno i efikasno kreiranje društvenih procesima, kako u BiH, tako i šire, ili njihovu participaciju u tim procesima. Na taj način smatramo da ćemo, vođeni našim bezvremenskim sloganom „Znanje pobjeđuje", koji zlobnici mogu okarakterizirati kao dio kampanje, ostvariti naš smisao postojanja. Ilustracije radi, naša prva temeljna vrijednost je upravo društvena odgovornost. Dakle, jednako i nas koji ćemo djelovati u Akademiji, kao i naših polaznika.

Hoće li takva Akademija biti otvorena za javnost?
(Smijeh) Moram vam otkriti jednu našu tajnu. Dugo smo razmišljali o temeljnim vrijednostima Akademije, koje možete vidjeti na našoj internetskoj stranici. Put do njih je bio dug, vjerujte, nije to tek puko nabacivanje na papir. Htjeli smo „izbaciti iz sebe" one vrijednosti s kojima smo se suživjeli, koja istinski osjećamo. Tako smo dvojili o tome je li jedna od naših temeljnih vrijednosti „posvećenost polaznicima" ili „posvećenost javnosti". Nakon dužih diskusija, što opet govori o ozbiljnosti pristupa, odlučili smo se za posvećenost polaznicima. Sad bi vi mogli reći kako je to zatvoren sustav, ali odgovor na našu posvećenost javnosti se nalazi u društvenom odgovornom javnom djelovanju naših polaznika. Također, smatram važnim naglasiti kako je program Akademije nastao upravo temeljem rezultata analize nastale našim ispitivanjem javnog mnijenja. To govori o našoj interakciji s javnosti i našoj posvećenost istoj. Koristim prigodu pozvati javnost na komentare i sugestije putem kontakata objavljenih na našoj internetskoj stranici.

Hoće li sudjelovanje u aktivnostima Akademije biti omogućeno samo članovima vaše stranke?
Ne nužno. Sasvim je jasno da će većinu polaznika činiti članovi stranke i tu nema dvojbe. Međutim, polaznici mogu biti i predstavnici drugih političkih stranaka, primarno članica EPP-a, ali i pojedinci iz javne uprave, gospodarstva itd. koji nisu uopće stranački opredijeljeni. Pa i predstavnici medija ako već hoćete. Mislim da kod vaših čitatelja neće zvučati pretenciozno ako kažem da ovakav pristup, kao Akademija stožerne stranke hrvatskog naroda, smatramo dijelom naše društvene odgovornosti.

Kakvu suradnju očekujete s drugim strankama i hoćete li koristiti slična iskustva, prije svih EPP-a?
Svoju svrhu postojanja ćemo ostvarivati realizirajući svoje programe, samostalno, ali i u suradnji sa svim srodnim akademijama i zakladama, te s obrazovnim, kulturnim i stručnim institucijama iz zemlje i inozemstva. Tome u prilog idu i već najavljene i dogovorene suradnje. Tako mogu navesti nedavni posjet direktorice Zaklade Konrad Adenauer našoj stranci i njezinoj potpori osnivanju Akademije. S druge strane zar elementi Sporazuma o suradnji i strateškom partnerstvu između HDZBiH i HDZ Hrvatske ne govore i o takvoj suradnji. U tijeku su razgovori i s nekim drugim akademijama i zakladama političkih stranaka članica EPP-a i, moram priznati, ugodno sam iznenađena njihovim reakcijama na vijest našem o utemeljenju. U svakom slučaju, otvoreni smo za takve vidove suradnje i njihova iskustva su nam dobro došla.

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija