RAD BIRAČKIH ODBORA u Domu HDZ-a BiH u Mostaru

Naslovna_RBO
U Domu HDZ-a BiH u Mostaru, u ponedjeljak 22. rujna 2014.,  održan je seminar-radionica „Rad biračkih odbora“ u organizaciji Političke akademije HDZ-a BiH i Zaklade Konrad Adenauer u BiH.
Uoči početka radnog dijela seminara pozdravnim i uvodnim riječima obratio se Damir Džeba, izvršni ravnatelj Političke akademije HDZ-a BiH, istaknuvši kako je jedan od ciljeva današnjeg rada jeste i to da sudionici radionice usvoje ili potvrde znanja i vještine iz oblasti izbornog procesa, pravnih propisa, izbornog zakonodavstva i konkretne provedbe izbornih aktivnosti , kako bi mogli biti provesti edukaciju i prenijeti znanja i vještine kvalitetne realizacije aktivnosti  i zadaća tijekom izbornog procesa u svojim lokalnim sredinama.
Rad_birackih_odbora_2_small
Predavanje i  prezentacije o temama „Rad biračkih odbora“ i „Aspekti izbornog zakonodavstva“ održao je  Marin Vukoja, aktualni tajnik Doma naroda PS BiH i član Općinskog izbornog povjerenstva Širokog Brijega a Robert Vidović, Parlamentarna skupština BiH, govorio je o temama „Uloga promatrača u izbornom procesu“  i  „Nepravilnosti u izbornim procesima“.
Rad_birackih_odbora_3_small
Tijekom rasprava najviše govora je bilo o problematici konkretnih primjera koji se događaju za vrijeme izbornog procesa na dan izbora ali i tijekom promatranja brojanja glasova. Istaknuti su brojni primjeri kršenja izbornih pravila i da je jedini način sprječavanja izbornih prijevara i manipulacija kvalitetna izobrazba članova biračkih odbora i promatrača koji moraju biti dobro educirani, savjesni i odgovorni, te znati pravilno sačiniti zapisnik i napraviti prigovor kada se primijete nepravilnosti i prekršaji. Sudionici su istakli kako treba provoditi edukacije i radionice o navedenim temama kontinuirano.

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija