Prof. dr. Dragan Čović i Ulrich Kleppmann održali predavanja na PA HDZ BiH

U._Kleppmann_-_PA_HDZ_BiH_29_350_x_197
Politička akademija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH u suradnji sa Zakladom hrvatskog državnog zavjeta i Zakladom Hanns Seidel održala je predavanje u utorak, 10. svibnja 2011. godine, u Domu HDZ BiH u Mostaru. Na početku predavanja brojnim nazočnim sudionicima obratili su se Lidija Bradara, politički ravnatelj PA HDZ BiH, Srećko Prusina, ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta, Ulrich Kleppmann iz „Hanns Seidel Stiftung" te prof. dr. Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH.

 

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH prof. dr. Dragan Čović održao je predavanje „Politička situacija u BiH s osvrtom na položaj hrvatskog naroda u BiH". Prof. dr. Dragan Čović je u svom obraćanju, pored ostalog, istaknuo kako HDZ BiH uvažava cjelovitost Bosne i Hercegovine, iskazuje opredjeljenje za izgradnju samoodržive, samoupravljive, decentralizirane i demokratske Bosne i Hercegovine, domovine jednakopravnih, suverenih i konstitutivnih naroda i svih njezinih građana.

 

Također, istaknuo je opredijeljenost za europske i euroatlantske integracije, regionalnu suradnju i ukupan razvitak dobrosusjedskih odnosa sa svim državama u regiji. Predsjednik HDZ BiH i predsjednik HNS BiH prof. dr. Dragan Čović osvrnuo se i na grubo kršenje Ustavnih odredbi o zastupljenosti konstitutivnih naroda i negiranja izborne volje hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

„Grubim kršenjem Ustavnih odredbi o zastupljenosti konstitutivnih naroda i negiranja izborne volje hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini, kao i nezakonito i neustavno formiranje vlasti u Federaciji BiH, Bosna i Hercegovina je dovedena u najveću krizu od njenog nastanka čije razmjere ugrožavaju temelje BiH i njen opstanak kao države. Maskirani, ali vrlo jasni cilj onih koji su grubo pogazili i ignorirali legitimnu izbornu volju hrvatskog naroda u BiH jeste unitarna BiH, koji stvara ambijent podjele na dva dijela - Federaciju BiH kao bošnjačku i RS kao srpsku, u kojoj nema mjesta za hrvatski narod. BiH nema šansu kao dvoentitetski organizirana BiH. Ona nema svoju budućnost i mi ne želimo podržati takvo uređenje BiH. BiH je na raskrižju, a to se najbolje vidi po tome što ni sedam mjeseci nakon izbora nismo u stanju implementirati rezultate izbora. Želimo BiH u međunarodno priznatim granicama, po mjeri sva tri naroda, želimo institucionalnu i teritorijalnu jednakopravnost. To je jedini način da osiguramo apsolutno jednakopravnost hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda. Ovo nije podjela BiH, ovo je prijedlog za spas BiH, ovo je prijedlog za BiH koja ima svoju europsku perspektivu. Posebno opasnim i neprihvatljivim smatramo suspendiranje Odluka i derogiranje ustavnih i zakonitih tijela Bosne i Hercegovine čime je doveden u pitanje ustavni poredak, funkcioniranje pravne države i ukupan legalitet i legitimitet posljednjih općih izbora kao temelja demokracije. Zalažemo se za Bosnu i Hercegovinu kao državnu zajednicu triju potpuno ravnopravnih, suverenih i konstitutivnih naroda Hrvata, Srba i Bošnjaka, a što je jedino moguće novim ustavnim i administrativno-teritorijalnim preustrojem Bosne i Hercegovine. Smatramo nužnim izmjene Izbornog zakona kojim će se osigurati izbor legitimnih predstavnika hrvatskog naroda u tijelima vlasti. Pristupanje Bosne i Hercegovine europskim i euroatlantskim integracijama su prioriteti politike HDZ BiH , jer su jamstvo dugoročne političke stabilnosti Bosne i Hercegovine te gospodarskog i socijalnog napretka", istaknuo je prof. dr. Dragan Čović, te je pozvao sve političke subjekte i institucije međunarodne zajednice u BiH na zajedničko djelovanje u izgradnji sigurne, stabilne, samoodržive , prosperitetne i europske BiH na načelima pune ustavne i institucionalne jednakopravnosti tri konstitutivna naroda u BiH i ravnopravnosti građana u ostvarivanju temeljnih ljudskih prava i jednakosti pred zakonom. U ime zaklade „Hanns Seidel Stiftung" nazočnima se obratio gosp. Ulrich Kleppmann koji je održao predavanje pod nazivom: „Tko ima moć u Europi? – uvodni dio u institucije EU".

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija