„Položaj hrvatskog naroda u BiH nakon ulaska RH u EU“ - HDZ BiH i HDZ RH

Konf_16.7.2013._450_x_338
Nedvojbeno je kako će pristupanjem Republike Hrvatske u EU uslijediti mnogobrojne unutarnje i vanjske promjene, političke i gospodarske. Osobito  promjene u odnosima Hrvatske s njezinim susjedima a naročito s Bosnom i Hercegovinom s kojom je Hrvatska povijesno i sudbinski vezana. Međutim, te su promjene nedovoljno razjašnjene u domaćoj javnosti, a osobito kod sunarodnjaka izvan granica RH. Od aktualne hrvatske vlasti, ali i oporbe, o tome se može malo  ili nedovoljno čuti. Također, za to pitanje ni mediji nisu dovoljno senzibilizirani, pa se o posljedicama ulaska Hrvatske u EU za bosanskohercegovačke Hrvate tek rijetko ili pak usputno može čuti u javnosti i medijima.

Upravo je to bio dobar razlog, a sam povod je službeni ulazak Republike Hrvatske u EU, da se u Mostaru održi radna konferencija posvećena pozitivnim i eventualnim negativnim implikacijama istog  za sudbinu i položaj hrvatskog naroda u BiH. Na ovaj način se dodatno aktualizirao težak i neravnopravan položaj Hrvata u odnosu na druge narode u BiH, a rasprava i zaključci će pokušati doći barem do nekih rješenja, ključnih odgovora, činjenica i preporuka o ovoj aktualnoj problematici.

Brojne su teme koje mogu dati odgovore na postavljeni naziv Konferencije, a za ovu prigodu  izdvojene su najvažnije i najaktualnije, a to su:  

  -          Ustavne promjene u BiH –o temi govorili  Davorin Mlakar, prof. dr. sc. Božo Žepić, prof. dr. sc. Mile Lasić ml., Borjana Krišto

Potpuno je jasno kako Hrvati u BiH danas nemaju iste mogućnosti u odlučivanju u političkom životu (i dr.sferama) kao druga dva naroda u BiH.

Ostaje činjenica da su Hrvati najviše zainteresirani za ustavne promjene, a nemaju takvu snagu da ih sami provedu, ali zato imaju jaku RH kao jamca Daytonskog mirovnog sporazuma, članicu EU i NATO saveza, ali i ustavnu obvezu RH prema hrvatskom narodu u BiH.

-          Gospodarstvo – gospodarska suradnja RH i BiH (novi izazovi, mogućnosti, nove odnosi, ali i zapreke nastavku aktivne gospodarske suradnje).  

O temi su govorili Domagoj Ivan Milošević, Ivan Šuker,  prof. dr. sc. Marko Kolaković, dr. Goran Marić, Ivana Maletić, Zlatko Ževrnja, Vjekoslav Bevanda, Dragan Vrankić. Godinama je Bosna i Hercegovina najznačajniji hrvatski vanjskotrgovinski partner  i Hrvatska u BiH  ostvaruje najveći suficit. Hrvatske tvrtke u BiH imaju velike mogućnosti i odličnu perspektivu s obzirom da Hrvatska u BiH ima najbolji imidž od svih zemalja regije.

-          Euroatlanske integracije (EU i NATO) – o temi govorili dr. Mladen Puškarić, mr.Andrej Plenković i dr.Davor Božinović

Hrvatska, i kao dobar susjed  i prijatelj, treba pomoći BiH na putu za Europsku uniju, prije svega u političkom smislu. Ogromno iskustvo koje ima RH u procesu pristupanja EU, kao niti jedna druga članica EU, zasigurno će pomoći u savladavanju brojnih zahtjevnih zapreka na našem putu ka EU i NATO-u.

-          Državljanstvo i prebivalište, te Popis pučanstva u BiH 2013.godine. Uvodničari su bili Ante Babić, Milan Kovač, Josipa Rimac i Bariša Čolak

Rat je odnio gotovo polovicu Hrvata iz BiH. Zadaća nam je ponuditi i ostvariti  takva rješenja što će jamčiti ostanak i opstanak Hrvata u BiH, te urediti Bosnu i Hercegovinu  kao državu ravnopravnih naroda i zadovoljnih ljudi.

-          EPP (European people's party) i Europski pučani (uloga HDZ RH, europskih pučana i EPP-a u popravljanju pozicije hrvatskog naroda u BiH) EPP i europski pučani - uvodničari: Dubravka Šuica, Davor Stier, Zdravka Bušić i Željana Zovko

EPP i europski pučani: EPP je europska politička stranka desnog centra, koja ima 75 članica iz 39 država, više od 20 premijera i predsjednika država, 13 članova Europske komisije (uključujući predsjednika Komisije), Predsjednika Europskog vijeća i najveću skupinu u Europskom parlamentu koju čini 265 članova parlamenta. To je snaga koju novo vodstvo HDZ-a RH, zajedno s predstavnicima HDZ-a BiH, treba iskoristiti u snažnom popravljanju pozicije hrvatskog naroda i ostvarenju hrvatskih nacionalnih interesa u cjelini.

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija