Predavanja na temu "BiH na putu u euroatlantske integracije"

POLITICKA_AKADEMIJA_HDZ_BIH_-_MOSTAR-2Politička akademija HDZ BiH organizirala je u petak, 27. kolovoza 2010. godine, u Domu HDZ BiH u Mostaru zanimljiva predavanja na temu "BiH na putu u euroatlantske integracije".

Predavači su bili. Dragan Vrankić, član Predsjedništva HDZ BiH, dopredsjedatelj Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine na temu „Gospodarska statistika i makroekonomski pokazatelji", dopredsjednica Zajednice žena HDZ BiH „Kraljica Katarina Kosača" i zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš na temu „Bosna i Hercegovina - Put u NATO", te Petar Kraljević, savjetnik ministra financija i trezora Bih na temu - Pregled EU i procesa Europskih integracija u Bosni i Hercegovini. Na predavanjima u organizaciji Političke akademije HDZ BiH nazočila je kandidatkinja HDZ BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto.

POLITICKA_AKADEMIJA_HDZ_BIH_-_MOSTAR-13Član Predsjedništva HDZ BiH, dopredsjedatelj Vijeća ministara BiH i ministar financija i trezora Bosne i Hercegovine Dragan Vrankić je u svom predavanju objasnio statističke i gospodarske pokazatelje, kao što su proračunski deficit, deficit tekućeg računa, ukupni javni dug, te javni vanjski dug. „Trenutno stanje u gospodarstvu ukazuje na to da se praćenjem pojedinim faktora, koji su u najvećoj mjeri doveli do bosanskohercegovačke ekonomske recesije u 2009. godini, može konstatirati skroman oporavak u prvom polugodištu 2010. godine. Potrebno je snažnije pokrenuti projekte vezane za financiranje iz javnih financija. Također je potrebno poduzeti aktivnosti u iznalaženju novih izora financija iz međunarodnih financijskih izvora koji bi, uz jamstvo države, mogle pokrenuti nove infrastrukturne i druge javne projekte", istaknuo je Vrankić. Dragan Vrankić je u svom izlaganju napomenuo kako je jedna od najznačajnijih mjera za suzbijanje posljedica krize u BiH potpisivanje stand-by aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom. „Čim Bosna i Hercegovina potpiše sve strateški važne sporazume s MMF-om, izvana gledajući stvoriti će se nova slika o Bosni i Hercegovini i ti će sporazumi jamčiti sigurnost kako država neće bankrotirati", dodao je Vrankić i zaključio kako je u BiH potrebno osigurati novi politički ambijent, koji će između ostalog omogućiti nesmetan razvitak države i tržišne ekonomije.

Dopredsjednica Zajednice žena HDZ BiH „Kraljica Katarina Kosača" i zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš u svom izlaganju na temu Bosna i Hercegovina - Put u NATO, objasnila je razloge zašto Bosna i Hercegovina ima potrebu biti članica Europske unije i NATO saveza, koje su aktivnosti i zadaće NATO-a partnerski ciljevi i koje su obveze koje BiH mora ispuniti na putu priključivanja u NATO pakt. POLITICKA_AKADEMIJA_HDZ_BIH_-_MOSTAR-11„Reformom obrambenog sustava Bosna i Hercegovina dosegla je novu razinu demokracije. No, pred BiH stoje neki važni izazovi, kao što su: ispunjavanje MAP uvjeta, osiguravanje ( najmanje jednake ) političke potpore, osiguravanje potrebne materijalne i ljudske resurse, povećavanje efikasnosti međuministarske suradnje i koordinacije kroz rad NATO koordinacijskog tima, te razviti informiranje javnosti kroz projekte javne diplomacije", istaknula je Pendeš, te dodala kako je HDZ BiH jedina stranka koja u svom programu i djelovanju kontinuirano ističe nužnost uključivanja BiH u euroatlantske integracije.

Petar Kraljević , savjetnik ministra financija i trezora BiH u svom izlaganju na temu „Pregled EU i procesa europskih integracija u Bosni i Hercegovini" objasnio je dosadašnju povijest EU-a i europskih integracija, te pregled najvažnijih institucija EU-a odnosi između BiH i EU. „Proces europskih integracija zahtijeva sveobuhvatnu prilagodbu pravnog i ekonomskog sustava s ciljem dostizanja europskih standarda u svim oblastima. Nadalje, proces pravne harmonizacije i prihvaćanja europskih standarda podrazumijeva opsežne unutarnje reforme, opću konsolidaciju sustava i snažniji gospodarski razvoj", istaknuo je Kraljević.
Predavanjima u organizaciji Političke akademije HDZ BIH nazočio je veliki broj ljudi iz različitih sfera života, koji su se uključivali u rasprave, prilikom završetka prezentacije pojedine teme.

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija