Održana ''Zimska škola'' Političke akademije HDZ-a BiH

IMG_3864_Kopiraj

Predavanjem predsjedatelja Predsjedništva BiH i predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića na Kupresu je počela Zimska škola za polaznike sedme generacije Političke akademije HDZ-a BiH.

IMG_3849_Kopiraj

Kroz nekoliko podijeljenih segmenata predsjednik Čović je mladim polaznicima Akademije iz cijele BiH predstavio trenutne političke izazove u državi počevši od smjernica za nastavak djelovanja na euro-atlantskom putu BiH na kojem, kako je kazao uz sve probleme ne smijemo odustati i na kojem su Hrvati uvjerljivi predvodnici procesa. Osvrnuo se i na ekonomsko-socijalnu poziciju te gospodarske prilike odnosno ogroman prostor za razvoj kada je u pitanju ekonomija pa i turizam. Međutim, svemu tome pomoći će jedino drugačiji ambijent funkcioniranja vlasti no činjenica je da deficita uglavnom nema u sredinama gdje su Hrvati većina, dodao je. "Funkcioniranje vlasti i trenutno nepostojanje parlamentarnih većina ostaje izazov s kojim ćemo se boriti do kraja ovog mandata no važno je da se odluke bez hrvatskih predstavnika ne mogu donositi" kazao je predsjednik Čović, zaključivši predavanje ulogom međunarodnih institucija u BiH kao i radom pravosuđa čija je neovisnost ključna za borbu protiv kriminala i korupcije.

IMG_3829_Kopiraj

Zimsku školu je otvorila ravnateljica Akademije Lidija Bradara nazvavši ovu vrsta seminara odličnom prilikom za upoznavanje nekih novih tema i vještina u nešto opuštenijem ambijentu, kao i mogućnost za boljim upoznavanjem jer su upravo poznanstva jedna od najvrijednijih stvari koje će polaznici ponijeti sa sobom kao sutrašnji alumnisti Akademije.

IMG_3868_Kopiraj

Direktorica Ureda Zaklade Hanns Seidel za Republiku Hrvatsku koji je i ove godine podržao Akademiju, Aleksandra Markić Boban istaknula je dva cilja ovakvih projekata. Pored onog sadržajnog, usvajanja novih znanja i iskustava tu je svakako i onaj socijalni kao danas, najvažniji kapital pogotovo za mlade ljude.

IMG_3850_Kopiraj

Zahvaljujući odličnoj suradnji sa Zakladom Hrvatskog državnog zavjeta, Zimskoj školi su i ove godine nazočili alumnisti iste iz Republike Hrvatske, predvođeni ravnateljem Zaklade Srećkom Prusinom.
IMG_3847_Kopiraj

Osim predsjednika Čovića, o političkom komuniciranju polaznici su učili od dr. Domagoja Bebića sa Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, dok je Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine govorio o kandidatskom statusu naše zemlje.

IMG_3854_Kopiraj

Poseban gost predavač ove godine bio je dr. Sebastian von Münchow koji dolazi sa "Europskog centra za sigurnosne studije George C. Marshall"  koji je polaznicima kao i brojnim dužnosnicima sa svih razina govorio o pregovaranju sa Bruxellesom odnosno Bosni i Hercegovini uoči statusa kandidata za članstvo u EU. Istu temu imali su priliku slušati ali i praktično usavršiti brojni visoki dužnosnici na Akademiji za lidere i rukovoditelje koja je dva dana prije održana također na Kupresu u organizaciji Političke akademije.

IMG_0066

"Više zaista nije fraza koliko god tako zvučalo, da Hrvati u BiH jesu, nositelji europskih vrijednosti pa i najveći zagovornici euro-atlantskog puta i stoga smo mišljenja da svaku priliku za dodatnu naobrazbu, informiranje vezano za ove teme i posao koji je pred nama trebamo iskoristiti", kazala je ravnateljica Bradara ovom prilikom zahvalivši cijenjenom predavaču koji osim renomirane znanstvene karijere ima i veliko iskustvo glede Bosne i Hercegovine jer je između ostaloga vodio i jedan od ureda OESS-a u BiH.

IMG_3792_Kopiraj

fe

efg4

IMG_3850_Kopiraj

IMG_3872_Kopiraj

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija