Održan Okrugli stol -Politički sustavi i Ustav BiH-

Politicki_sustavi_i_Ustav_BiH_450_x_338

http://prvi.tv/tv/vijesti/politicki-sustavi-i-ustav-bih/302

MOSTAR, 13.03.2015. Politička akademija HDZ-a BiH održala je danas u Domu HDZ-a BiH u Mostaru Okrugli stol „POLITIČKI SUSTAV I USTAV BiH“.
Predstavništvo Zaklade Konrad Adenauer u BiH (KAS BiH) je partner Političkoj akademiji HDZ-a BiH i u ovom događaju te se u uvodu pozdravnim riječima obratio ravnatelj KAS-a u BiH Dr. Karsten Dümmel i Lidija Bradara, politička ravnateljica PA HDZ-a BiH i predsjedateljica Doma naroda Parlamenta FBiH.
Sada kada je formirana vlast u BiH bitno nam je da nastavimo suradnju s našim političkim partnerima kako bismo radili na raznim bitnim temama za BiH , a sve u cilju da se doprinese jednom boljitku, poboljšanju situacije za ljude u cijeloj ovoj zemlji, kazao je Karsten Dümmel u uvodnom obraćanju.
Politicki_sustavi_i_Ustav_BiH_3_300_x_225
Bradara je istakla kako je današnja tema okruglog stola jedna od najaktuelnijih te da se ta tema stalno otvara na Političkoj akademiji HDZ-a BiH. Mi smo u trenutku implementacije izbornih rezultata, u trenutku kad smo opet vidjeli anomalije i Ustava BiH i Izbornog zakona koji iz njega proističe i naravno potrebe da se taj Ustav mijenja, naglasila je Lidija Bradara.
Politicki_sustavi_i_Ustav_BiH_2_300_x_225 

Na Okruglom stolu „Politički sustavi i Ustav BiH“ govorila je Borjana Krišto, dopredsjednica HDZ-a BiH i prva zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH o temi Ustavu BiH – (Ustavne promjene i ustavne nadležnosti, trenutno stanje i prijedlozi HDZ-a BiH, ostala aktualna pitanja)

Između ostalog, Krišto je kazala kako je nužno da se provedu ustavne reforme i odluka europskog Suda za ljudska prava u vezi slučaja Sejdić - Finci, te da se BiH uredi na načelu ustavne jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda, Bošnjaka, Hrvata i Srba te drugih građana. "Živimo u nametnutom rješenju" te da je sadašnji Ustav nepravedno podijelio BiH na dva entiteta,. Podsjetila je da Aneks 4. Daytonskog mirovnog sporazuma nije donesen u redovnoj proceduri, već je potpisan od strane domaćih i međunarodnih predstavnika, te da se s tog aspekta „gotovo i ne može govoriti o BiH kao o demokratskoj državi“, kazala je Krišto.

 

 

Na pitanje koliko će se čekati na promjenu Ustava, Krišto je istakla kako se Ustav donosi po najstrožijoj proceduri od strane zakonodavnog tijela u BiH te da su politički predstavnici, koji su izraz volje naroda na demokratskim izborima, ti koji se trebaju dogovoriti kako o načelima, tako i o ustavnom ustrojstvu zemlje.

„Dugo se čeka, ali moramo uvažiti činjenicu da je BiH država tri naroda i politički predstavnici iz tih naroda imaju najveću odgovornost da se dogovore. Uistinu bih htjela reći da smo svi mi jednaki, ali naše pozicije nisu iste. Kao politički predstavnici, kao narod imamo ista prava i imamo istu odgovornost, međutim kroz institucije i tijela vlasti onaj tko ima na neki način veća prava, ima i veću odgovornost za ovu budućnost BiH. Politički predstavnici koji se najviše na neki način zalažu za BiH, čija su usta puna BiH, danas na ovakav način najviše štete BiH i njenoj budućnosti“ kazala je Krišto.

Osim Borjane Krišto, na današnjem okruglom stolu govorili su predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak te doc.dr. Gordana Iličić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Bariša Čolak, predsjedatelj Doma naroda PS BiH govorio je o Ustavu BiH – (Pravna država i borba protiv korupcije, Domovi PS-a BiH sastav, značaj i aktualna problematika)

Doc. dr. Gordana Iličić, Filozofski fakultet, Sveučilišta u Mostaru govorila je o Političkim sustavima i mogućim modelima vlasti u BiH.

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija