Održan Okrugli stol „NEPRAVILNOSTI U IZBORNOJ KAMPANJI“

Nepravil_u_izb_kamp_SB_3.9.12_350_x_263
Provedbeni izborni stožer HDZ BiH i Politička akademija HDZ BiH organizirali su u ponedjeljak, 3. rujna 2012. godine, okrugli stol „NEPRAVILNOSTI U IZBORNOJ KAMPANJI" koji je održan u Kino dvorani BORAK, u Širokom Brijegu.
Uvodna izlaganja o zakonskim okvirima ove problematike kao i analiza primjera u praksi iznijeli su Bariša Čolak, ministar pravde u Vijeću ministara BiH i mr. Robert Vidović. Čolak i Vidović su govoreći o zakonskom okviru ukazali na oblike izbornih nepravilnosti u izbornom procesu Bosne i Hercegovine, kao i načine borbe protiv njih. U dvosatnoj diskusiji sudjelovali su brojni uglednici iz različitih područja političkog procesa i života u BiH.

Okrugli stol završio je sljedećim zaključkom:
 Obveza je svih struktura HDZ BiH, kao i njihovih članova i simpatizera, uključivanje u izborni proces, kao i sprječavanje nedozvoljenog izbornog inženjeringa.

Potrebno je da sve stranačke strukture educiraju glavne aktere kampanja i upute sve stranačke odbore, pododbore, članove i simpatizere u institut prigovora Općinskim izbornim povjerenstvima, Središnjem izbornom povjerenstvu BiH, tijelima gonjenja, misleći ponajprije na tužiteljstva i slično, protiv svih onih subjekata koji krše navedene zakone i da s više pozornosti prate rad navedenih tijela, ponajprije općinskih povjerenstava i središnjeg izbornog povjerenstava koji se nerijetko znaju i oglušiti na neke od pritužbi.

HDZ BiH putem Središnjeg izbornog stožera mora apelirati na općinske ili županijske izborne stožere da se pridržavaju naprijed navedenih zakonskih odredbi, da nastoje izbjegavati sve nepravilnosti u izbornim kampanjama, da nastoje izbjegavati tzv. prljavu kampanju i što više koriste institut prigovora protiv onih političkih subjekata koji krše odredbe zakona i podzakonskih propisa, a tiču se izborne kampanje i provode nedozvoljeni izborni inženjering.

HDZ BiH putem Središnjeg izbornog stožera mora posredstvom medija pozvati sva općinska izborna povjerenstva i Središnje izborno povjerenstvo BiH da s više pozornosti i zalaganja prate cjelokupan izborni proces, kako bi spriječili nedopušteni izborni inženjering i učinili izborni proces zakonitim, fer i korektnim, kako se ne bi ponovili slučajevi iz lokalnih izbora 2008. godine, odnosno Općih izbora 2010. godine.

Također držimo neophodnim da općinski izborni stožeri, ukoliko već to nisu napravili, imenuju osobe (poželjno pravnike) zadužene za praćenje nepravilnosti u izbornih kampanja protivničkih tabora, te da maksimalno odgovorno pristupe praćenju tih kampanja i dovodeći ih u vezu sa naprijed pobrojanim Zakonima koriste institut prigovora ukoliko uoče nepravilnosti.

I na kraju važno je još jednom istaknuti, a što je spomenuto u ovom dokumentu, da svi građani imaju pravo počinjenje kaznenog djela prijaviti tužiteljstvu kako usmeno tako i pismeno. Također, svi građani koji su aktivno birački sposobni imaju pravo ukazivati općinskim izbornim povjerenstvima i Središnjem izbornom povjerenstvu na nepravilnosti izbornog procesa. 

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija