Održan Okrugli stol: „Europske integracije: Uspostava mehanizama koordinacije BiH“ i „Javni RTV sustav: uspostava kanala na hrvatskom jeziku“

Mehanizam_i_JRTV_450_x_338

U Domu HDZ BiH u Mostaru u organizaciji Političke akademije HDZ-a BiH održan je Okrugli stol o temama: „Europske integracije: Uspostava mehanizama koordinacije BIiH" i „Javni RTV sustav: Uspostava kanala na hrvatskom jeziku".

Ravnateljica Političke akademije HDZ BiH Lidija Bradara pozdravila je sve nazočne u ime PA HDZ BiH i u svoje osobno ime naglasivši obvezu i odgovornost Bosne i Hercegovine u usvajanju europskih zakona vrijednosti.
Nazočne je pozdravio i predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda. On je govorio o postojećem koordinacijskom mehanizmu koji je dosta manjkav, a kao glavni problem vidi nemogućnost većeg sudjelovanja županija u procesu europskih integracija.
O temi: „Europske integracije: Uspostava mehanizama koordinacije BiH" uveo je savjetnik predsjedavajućeg Vijeća ministara Vjekoslava Bevande, Saša Marić. On je rekao da je BiH kao potpisnik Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom preuzela obvezu kreiranja sustava koordinacije poslova europskih integracija unutar zemlje.
Sadašnji sustav je neefikasan, uvršten je dio razina vlasti u BIH: državna, entitetska i distrikt, dok su vlasti županija izostavljene što je prouzročilo nemogućnost nastavka procesa integriranja. „Nemogućnost sudjelovanja županija i nemogućnost pregleda isključivih i podijeljenih nadležnosti dovodi do situacije da imamo nepotpuni, nestvarni i netočni pregled stanja koji već 11 godina ide dalje prema Europi."
„Europska unija je u srpnju 2012. godine tijekom prvog sastanka Visokog dijaloga zatražila definiranje novog, učinkovitog i efektivnog mehanizma koordinacije koji će uključiti sve nadležne i odgovorne subjekte."
Mehanizam_i_JRTV_2_400_x_300
Novi model od 22. veljače 2013. godine sastoji se od pet tijela (Kolegij, Ministarske konferencije, Politički savjetnici, Povjerenstvo i Radne skupine) su naišle na protivljenje SDP-a BiH i u manjoj mjeri SDA, poglavito radi uključenosti županija u model, načina donošenja odluka konsenzusom, formiranja ministarskih konferencija, predsjedanja radnim skupinama i uključenošću političkih savjetnika).
Navedeni su sljedeći zaključci:
1. HDZ BiH u cijelosti se zalaže za europsku budućnost Bosne i Hercegovine.
2. HDZ BiH zalaže se za poštivanje suvereniteta BiH kao i poštivanje ustava u BiH, te smatra kako se u procesu integracija u EU moraju poštovati sve razine vlasti.
3. HDZ BiH podržava Rezoluciju Europskog parlamenta od 6. veljače 2014. godine u kojoj se zaključuje da centralističke snage opstruiraju EU integracije BiH; i u kojoj se naglašava da je važno slijediti načela federalizma i legitimnog predstavljanja kako bi se osiguralo put BiH u EU.

O temi „Javni RTV sustav: uspostava kanala na hrvatskom jeziku" uveo je Mate Bandur. On je naglasio da bez jednakopravnosti konstitutivnih naroda u BiH na svim područjima pa tako i pravu na televiziju na maternjem jeziku, Bosna i Hercegovina neće postati slobodna demokratske zemlja.

„Jezik je jedan od važnijih elemenata svakog naroda pa je i informiranje na maternjem jeziku jedno od osnovnih prava jednog konstitutivnog naroda."

Javni RTV servis na hrvatskom jeziku bio bi dio servisa radiotv sustava Bosne i Hercegovine.

 

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija