Održan Okrugli stol „Analiza stanja braniteljske populacije HVO-a Herceg-Bosne“ na Kupresu

Okrugli_stol_PA_HDZ_BiH_-_Brantelji_HVO-Kupres_2_450_x_338

U organizaciji Političke akademije HDZ-a BiH i Odbora za branitelje i udruge iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne Predsjedništva HDZ-a BiH održan je Okrugli stol „Analiza stanja braniteljske populacije HVO-a Herceg Bosne“ u Hrvatskom domu u Kupresu. Uoči početka Okruglog stola organizatori su položili vijenac i zapalili svijeće u spomen na sve stradale i poginule branitelje HVO-a na spomen obilježju u Suhom polju.
Na početku održavanja Okruglog stola pozdravnim riječima obratili su se Perica Romić, načelnik općine Kupres i Lidija Bradara, politička ravnateljica PA HDZ-a BiH, a uoči početka radnog dijela Okruglog stola uvodnim riječima o općem stanju braniteljske populacije HVO-a Herceg Bosne obratio se predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH prof.dr.sc. Dragan Čović.
U radnom dijelu Okruglog stola podneseno je izviješće koje su pripremili članovi Odbora branitelje i udruge iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne Predsjedništva HDZ-a BiH pod nazivom „Informacija o stanju braniteljske populacije HVO-a Herceg Bosne“ a prezentirali su ga članovi Odbora Mladen Begić, Pavo Šljivić i Jasna Zlomislić.

Izvješćima su obuhvaćene problematika i teme „Stanje u federalnom ministarstvu branitelja“, „Županijska problematika vezana za prava branitelja uređenih županijskim zakonima o dodatnim pravima branitelja“, „Revizija braniteljskih prava“, „Izviješće o radu instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja-Sarajevo“,  i „Prava branitelja i članova njihovih obitelji u RH“, te su predložena rješenja za pojedina pitanja. Na kraju izviješća su pročitani prijedlozi zaključaka Okruglog stola kako slijedi:

 Okrugli_stol_PA_HDZ_BiH_-_Brantelji_HVO-Kupres_400_x_300

Dugoročno i temeljito rješenje problematike u oblasti braniteljske populacije treba iznalaziti kroz temeljitu reformu u oblasti skrbi o braniteljima i vraćanje  povjerenja braniteljske populacije i hrvatskog puka u cijelosti putem kadrovskog jačanja institucija i braniteljskih tijela  na svim razinama:

a) Osigurati poziciju ministra u Ministarstvu za pitanja branitelja i invalida domovinskog rata kao uvjet za sudjelovanja i formiranja tijela vlasti nakon izbora.

b) Izvršiti formiranje dvije uprave ili direkcije u sastavu ministarstva, a od kojih bi jedna bila zadužena da skrbi o pripadnicima HVO.

c) Grupe za vojne evidencije prebaciti u nadležnost lokalnoj samoupravi.

d) Uspostaviti kadrovski paritet u FMB i raspodjeli sredstava u odnosu 1:2,3

e)Kadrovsko rješenje za tajnika ministarstva mora biti izraz volje braniteljskih udruga.

1. Zadužuju se općinski načelnici i predstavnici Županijskih vlasti , koji su članovi HDZ BIH, da prekinu svaki oblik suradnje s Federalnim ministarstvom branitelja po pitanju revizije branitelja sve dok se ne provedu  Presude Ustavnog suda FBiH i proces revizije ne vrati u okvire propisa koji osiguravaju paritetno sudjelovanje pripadnika hrvatskih predstavnika ,predstavnika HVO-a i pripadnika korisnika prava predloženih od strane legitimnih predstavnika.

2.Formirati Revizioni tim za koordinaciju sukladno članku 10.(2) Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko invalidske zaštite.

3.Raspustiti sve revizione timove za kontrolu i formirati nove sukladno zakonu i podzakonskim aktima koji su bili na snazi prije raspuštanja revizionog tima za koordinaciju.

4. Inzistirati na  implementiranju presude Ustavnog suda FBiH koje se odnose na zakone iz oblasti braniteljskih prava.

5.Zadužuju se zastupnici HDZ BiH u Parlamentu FBiH da se kod izmjene zakona iz oblasti braniteljske problematike koji se mijenjaju radi provedbe presuda ustavnog suda ograniče samo na presudu kako bih se spriječila namjera daljeg devastiranja zakona u ovoj oblasti.

6.Pozvati upravu Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja da obustavi daljnja vještačenja RVI dok se ne uspostavi nacionalna struktura liječničkih komisija ,i upozoriti menadžment Instituta na nedopustiv progon visokoobrazovanih kadrova na Institutu;

7.Pozvati županijske premijere da obustave daljnje uplate Institutu po osnovu dugovanja dok se ne osiguraju ravnomjerne uplate od županija sa hrvatskom i bošnjačkom većinom i ne osigura ravnomjerna zastupljenost hrvata u liječničkim komisijama.

8.Inzistirati na ustroju Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja po načelima ustroja FZ za MIO/PIO.

9.Inzistirati na ponovnom vještačenju svih ocjene Z-RVI u čijem radu nisu sudjelovali Hrvati

10.Formirati radnu skupinu sa zadatkom da pripremi izmjene i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda u kojemu bih sredstva za naknade braniteljima bila izravno transferirana županijama prema broju korisnika ,kako bih se zadovoljila ustavna odredba o nadležnosti županija u provođenju zakona iz ove oblasti ali i spriječila dosadašnja negativna praksa.

11.Ukoliko se Ustavni sud Federacije Bosne i hercegovine negativno očituje o podnesenom zahtjevu za ocjenu ustavnosti zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja obvezuju se ovlašteni dužnosnici HDZ BIH u institucijama državne vlast da upute apelaciju Ustavnom sudu BiH .

12. Spriječiti privođenje hrvatskih branitelja koristeći duge cijevi, jer su hrvatski branitelji dostupni i odazvat će se svim pozivima  pravosudnih institucija BiH, te spriječiti daljnje zastrašivanje i uznemirivanje branitelja i njihovih obitelji nasilnim upadima maskiranih policajaca s dugim cijevima.

Nakon podnesenih izviješća i predloženih zaključaka sudionici Okruglog stola, njih preko dvjesto pedeset predstavnika i članova udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB, su u otvorenoj raspravi mogli postavljati pitanja i dati komentare na podnesena izviješća i predložene zaključke. U raspravi u kojoj su se za riječ, pitanja i komentare javili preko desetak predstavnika i članova braniteljskih udruga HVO-a HB dana je potpora organizaciji okruglog stola i rješavanju aktualne situacije i problematike s kojom se susreće braniteljska populacija HVO-a, kao i potpora predloženim zaključcima okruglog stola.

Na Okruglom stolu „Analiza stanja braniteljske populacije HVO-a Herceg Bosne“ bili su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti iz hrvatskog naroda u BiH, predsjednici i predstavnici udruga branitelja iz Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne, predstavnici Odbora za branitelje Predsjedništva HDZ-a Republike Hrvatske i članovi Predsjedništva HDZ-a BiH.

Opći je zaključak svih sudionika okruglog stola da se moraju poduzeti sve moguće aktivnosti predstavnika hrvatskog naroda na svim razinama vlasti kako bi se zaustavilo daljnje kriminaliziranje Domovinskog rata i HVO-a kao legalne oružane sile hrvatskog naroda u BiH, kriminaliziranje branitelja HVO-a, nezakonitu reviziju i oduzimanje stečenih prava protuzakonitim postupcima nelegalnog resornog federalnog ministra, te se suprotstaviti svim novim pokušajima daljnjeg urušavanja položaja branitelja i njihovih zakonito stečenih prava.

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija