Nova Vlada FBiH treba povući i preispitati sve zakonske prijedloge odlazeće vlasti

Lidija_Bradara_400_x_400
Treba vratiti dignitet Domu naroda, jer je to istinski jedino mjesto gdje se štite vitalni nacionalni interesi u Federaciji.

SARAJEVO, 14.02.2015.  Budući da je odlazeća Vlada donosila niz neustavnih i nezakonitih odluka, bilo bi logično i očekujem da nova vlada povuče sve te zakonske prijedloge iz procedure, preispita ih i u istom ili izmijenjenom tekstu ih vrati u parlamentarnu proceduru- kazala je u intervjuu Feni predsjedateljica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara. Ističe da bi to bio kraći i jednostavniji put nego da nova parlamentarna većina te zakone obara u domovima. Njeno je mišljenje da prioritetan dokument koji nova vlada treba ponovno razmotriti jest Nacrt proračuna Federacije za ovu godinu.

- Nova vlada ga treba preispitati i dostaviti Parlamentu na usvajanje i uvjerena sam da će Federacija imati usvojen proračun do kraja ožujka - kaže Bradara, dodajući kako ćemo ovaj put vjerojatno imati neku vrstu skraćenog postupka usvajanja proračuna.

Također očekuje da će proces uspostave vlasti na državnoj i federalnoj razini ići brzo te da će kompletiranje izvršne vlasti na obje razine biti okončano do kraja ovog mjeseca. Govoreći o radu Doma naroda u narednom razdoblju Bradara ističe kako joj je želja da se relaksiraju odnosi i među narodima, ali i političkim strankama koje funkcioniraju u Parlamentu FBiH.

-Treba vratiti dignitet Domu naroda, jer je to istinski jedino mjesto gdje se štite vitalni nacionalni interesi u Federaciji i mi nećemo nikoga sprječavati da koristi mogućnost zaštite vitalnog nacionalnog interesa, ali se isto tako nadam da neće biti zlouporaba - ističe Bradara.

Predsjedateljica federalnog doma naroda najavljuje da će posebno inzistirati na provedbi odluka Ustavnog suda, uključujući i one koje se tiču ustavnosti dvaju federalnih ministarstva - kulture i sporta i obrazovanja i znanosti.
 

- Mi nismo 'nasjeli' na promjene koje su napravljene. Kozmetičke promjene u nazivima i zadacima ova dva neustavna ministarstva nisu dovoljna. Tražit ćemo da se ta dva ministarstva ukinu ili preformuliraju i nadamo se da će naši partneri u vlasti imati razumijevanja za to. Također, sva ministarstva čija su sjedišta u Mostaru istinski se moraju preseliti u Mostar, a smatramo da i neka druga ministarstva treba premjestiti u neka druga područja Federacije. To bi omogućilo da Vladu FBiH svi građani ovog entiteta dožive istinski svojom i da im ona bude pristupačnija. Ne vidim zašto i veći broj ministarstava ne bi bio smješten u Mostaru - kaže  ona.

Među važne zadatke nove vlasti u Federaciji  ubraja i reviziju odluka odlazeće vlasti za koje u HDZ-u BiH smatraju da su doprinijele razvlašćivanju županija?

- Ustav Federacije i ustavi županija jasno propisuju kako se donose odluke iz podijeljenih ili zajedničkih nadležnosti. U njima se ističe da odluku o prijenosu nadležnosti sa županije na Federaciju donosi županijski parlament dvotrećinskom većinom po principu trajnog dogovaranja. Svjedoci smo da u proteklom razdoblju niti jedna odluka ili zakon nisu doneseni u toj proceduri koja je jedina ustavom propisana. Postoje institucije koje će se baviti tim problemom, kao i instrumenti za provjeru ustavnosti svih odluka.  Smatram da su neke odluke i zakonska rješenja išla na štetu svih u Federaciji BiH - zaključuje Bradara.

Fena / D.J.

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija