Lajčak održao prvo predavanje na Političkoj akademiji HDZ BiH

2BDA754A83DC-1Ministar vanjskih poslova Republike Slovačke u BiH i bivši visoki predstavnika Međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak održao je danas na političkoj akademiji HDZ-a BiH u Mostaru predavanje o problemima i procesima važnim za budućnost BiH kada je riječ o njezinu ulasku u Europsku uniju.

U svome predavanju Lajčak je govorio o osobnim iskustvima kao građanina EU i sudionika procesa približavanja Republike Slovačke EU."Pod uvjetom da kao stranački aktivisti na pravi način uzmete u ruke mogućnost kojima raspolažete, siguran sam da možete mnogo uraditi za svoju zemlju. Usprkos jasnim obavezama i velikom uloženom trudu u posljednje smo vrijeme, nažalost, svjedoci stagnacije integracijskih procesa u BiH. I sama EU danas se nalazi u složenoj situaciji, bori se s financijskom i privrednom krizom i uslijed toga došlo je do pada zainteresiranosti za dalje širenje EU", kazao je Lajčak.

On je istaknuo kako bi BiH svoju politiku trebala kreirati tako da bude svjesna toga da svaki konkretan korak i svaka usvojena mjera mora predstavljati jasan signal za EU, odnosno signal da se čini sve što je u moći političkih predstavnika te zemlje da se približe EU.
Ministar Lajčak
Po njegovim riječima, do cilja je moguće doći ako se usklade tri osnovna cilja, od koji je jedan partnerska, otvorena i poštena komunikacija na razini dotične države i Bruxellesa, koja mora imati podršku domaćih i stručnih kadrova i uzajamno povjerenje u svakoj etapi procesa pristupanja EU.

Lajačak je istaknuo kako je drugi cilj usklađivanje odnosa u regiji, a treći harmonizacija unutrašnjih političkih sila koje moraju reducirati svoj stranački, a u pojedinim slučajevima i etnički subjektivizam za prosperitet do zajedničkog cilja.

"Ne mogu se oduprijeti dojmu da političke stranke u BiH nedovoljno koriste svoju integracijsku šansu. Zapadni Balkan danas je u potpunosti okružen Europskom unijom. U porastu su mogućnosti integracije s Europom, uključujući i korištenje europskih izvora. Usprkos tome, tranzicijski procesi društva, političke, ekonomske reforme i ispunjavanje predpristupnih uvjeta stagniraju. Politička situacija u regiji poboljšava se sporo", naglasio je Lajčak.

On je dodao kako u BiH dolazi do najveće stagnacije reformskih i integracijskih procesa zbog političkih razloga te da takvo stanje nije prouzrokovala EU, već nedostatak političkog vizionarstva, dobre političke volje i hrabrosti političkih elita da učine kompromise i reforme koje su uvjet za napredovanje u pravcu EU.

Na kraju predavanja Lajčak je istaknuo kako je trošenje dragocjenog vremena popularan hobi političkih elita u BiH te da se nada kako će se predstavnici političkih stranaka nakon općih izbora uhvatiti ukoštac s problemima i doći do toliko poželjne dinamizacije integracijskih procesa.

"Za sve vas političke lidere podrška integracijskim procesima trebala bi biti glavna misija, glavni zadatak. Moram reći kako imam posebna očekivanja od HDZ-a BiH jer tijekom mog rada u BiH ta je stranka bila moj oslonac u svim pitanjima koja su bili vezani za europsku budućnost BiH. Bruxelles zna da niste perfektni, ali Bruxelles voli vrijedne đake i spreman je da pomogne, pogotovo onima koji iz raznih razloga kasne", zaključio je Lajčak.

Nakon otvaranja Političke akademije HDZ-a BiH upriličena je konferencija za novinare na koje je predsjednik te stranke Dragan Čović odgovarajući na pitanje novinara zbog čega predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor nije došla na otvaranje HDZ-ova Doma Akademije kazao kako Kosorova danas nije mogla doći iz opravdanih razloga, ali da će uskoro doći u posjet HDZ-u BiH.

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija