Izaslanstvo HDZ BiH na konferenciji: „Hrvatska u EU" u Osijeku

osijek_200_x_112Osijek, 17.11.2010. Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, predvođeno predsjednikom prof. dr. sc. Draganom Čovićem, nazočilo je konferenciji: „Hrvatska u EU" koja je održana u srijedu, 17. studenoga 2010. godine, u hotelu „Osijek" u Osijeku.

Predsjednica HDZ i predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor otvorila je u Osijeku, zajedno s predsjednikom Europske pučke stranke (EPP) Wilfriedom Martensom, jednodnevnu međunarodnu konferenciju Hrvatska u EU-u.

 

Na panelima Hrvatska - 28. članica Europske unije, Hrvatska u EU - za i protiv i Mladi u EU sudjelovao je i predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović koji je u raspravi, pored ostaloga, istaknuo kako je Republika Hrvatska svojim načinom ponašanja tijekom pregovora primjer za ostale zemlje u regiji na njihovom putu prema euroatlantskim integracijama. Predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović rekao je kako pristupni pregovori Republike Hrvatske s EU imaju učinke i na zbivanja u BiH te da će "biti presretni da se BiH nađe tamo gdje je danas Republika Hrvatska". „Neki u BiH danas pokušavaju proširiti tezu da će mladi ljudi intenzivno napuštati zemlju, kada Republika Hrvatska postane članica Europske unije, ali mi mislimo da Republika Hrvatska postavlja standarde za sve zemlje u regiji, i da to treba prepoznati. Ne vidim drugoga načina, za sve građane BiH, neovisno iz kojeg naroda dolaze, da svoj put prema Bruxellesu i ujedinjenoj Europi, vide bilo kojim drugim putem, nego preko Zagreba, poručio je prof. dr. sc. Dragan Čović.

 

os_II_250_x_141
Ocijenio je kako je Republika Hrvatska, s onim što radi u procesu pristupnih pregovora, napravila veliku korist za sve zemlje u regiji, koje se nadaju članstvu u EU, te da će političari u BiH to prepoznati. Istaknuo je kako vjeruje da će Hrvatska biti prostor preko kojega će BiH graditi svoj put prema EU. „Bosna i Hercegovina zahvalna je Republici Hrvatskoj na ustupljenim prijevodima acquis communautaire, pravne stečevine Europske unije, što je primjer prave regionalne suradnje s ciljem pomoći zemljama regije u procesu integracija u europske strukture", istaknuo je predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović.

Konferencija je okupila veliki broj sudionika, među kojima su državni dužnosnici, predstavnici Bruxellesa, članovi EPP-a i stručnjaci Centra za europske studije. Konferencija je bila prigoda za obilježavanje hrvatskog puta u punopravno članstvo u Europsku uniju, kao i za javnu debatu s hrvatskim građanima, a posebno mladima.

U izaslanstvu HDZ BiH bili su:

• predsjednik HDZ BiH prof. dr. sc. Dragan Čović;

• dopredsjednica HDZ BiH Borjana Krišto;

• članica Predsjedništva HDZ BiH i ravnateljica Političke akademije HDZ BiH Lidija Bradara;

• glavni tajnik Političke akademije HDZ BiH Damir Džeba;

thumb_DSC06607 thumb_DSC06608 thumb_DSC06614  thumb_DSC06655 thumb_osijek-1

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija