Intervju s Lidijom Bradarom, predsjednicom ŽO HDZ BiH Županije Središnja Bosna i članicom Predsjedništva HDZ-a BiH

Lidija_Bradara_200_x_301
Opterećena teškom ratnom prošlošću, poslijeratnim ubojstvima hrvatskih povratnika, nerasvjetljenim ratnim zločinima, otvorenim nacionalnim pitanjima, te uništenim gospodarstvom i infrastrukturom, Županija Središnja Bosna godinama je spominjana u kotekstu županije „slučaja“. Ovaj zemljopisno i u svakom drugom pogledu strateški važan prostor za Hrvate u BiH, Federaciju BiH i BiH u posljednjih godina dostigao je zavidnu razinu političke ali i financijske i socijalne stabilnosti kao važnih preduvjeta ekonomskom napretku. Najviše zasluga za to analitičari pripisuju Lidiji Bradari, predsjednici ŽO HDZ BiH ŽSB i njezinom timu, dužnosnicima stranke u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti ŽSB, koji su proteklih godina, snažnije no ikad, krenuli putem kompromisa i stalnog političkog dijaloga. Zahvaljujući odličnim izbornim rezultatima, istim pravcem, ali još snažnije i odlučnije, planira se nastaviti i nakon nedavnih općih izbora u BiH. S Lidijom Bradarom, predsjednicom ŽO HDZ BiH ŽSB razgovarali smo o rezultatima izbora u ŽSB, formiranju nove vlasti i planovima budućeg rada i djelovanja na političkoj sceni ŽSB.

VL: Koalicija HNS BiH predvođena HDZ BiH, nakon prebrojanih glasova, pobjednik je izbora u Županiji Središnja Bosna. Osvojili ste osam mandata, a toliko mandata u Saboru ŽSB ima još jedino SDA koja je iza sebe imala daleko brojnije bošnjačko biračko tijelo.  Osim što je ostvario najbolje rezultate među hrvatskim biračkim tijelom, je li HNS BiH na čelu s HDZ BiH samim time i najveći pobjednik izbora u ŽSB?

Bradara: HDZ BiH je na izborima 12 listopada ove godine u Županiji Središnja Bosna ostvario najbolji rezultat otkako se vode izborne statistike u BiH. Dobili smo povjerenje ukupno 25.231 birača za ŽSB, te nešto više od 27 tisuća glasova za federalni i državnuu razinu, značajno više u odnosu na opće izbore 2010 godine.  Ti nam podaciji jasno poručuju da smo najveći izborni pobjednici u ŽSB zbog čega i ovom prilikom zahvaljujem biračima koji su nam ukazali povjerenje koje je za nas i velika obveza.  Sretna sam i što je naš rezultat u ŽSB dio uspjeha HDZ BiH kao stranke koja je predvodila Koaliciju HNS BiH, i  koja je  pobjednik izbora i na razini BiH. Prema utvrđenim rezultatima izbora, HDZ BiH i naš kandidat za člana Predsjedništva BiH prof.dr. Dragan Čović osvojili su oko tri četvrtine glasova hrvatskog biračkog tijela, kako na razini BiH tako i u našoj Županiji.

VL: Može li se, usprkos odličnim rezultatima HDZ BiH ponoviti scenarij iz 2011 godine, odnosno  pokušaj formiranja vlasti bez legitimno izabranih hrvatskih predstavnika u ŽSB?
 

Bradara: Još jednom izražavam žaljenje zbog onoga što se dogodilo 2011 godine. Tvrdim da je i taj postupak kao i sve ono što je na nelegalan i neustavan način urađeno u Federaciji BiH unijelo dodatno nepovjerenje među narode i građane u BiH. Uvjerena sam da se takav scenarij neće ponoviti. I to ne samo zato što nema uvjeta za to, već se iskreno nadam kako više nema ni takvih namjera. Naime, nakon listopadskih izbora HDZ BiH,  u Klubu Hrvata u Saboru ŽSB ima više od trećine zastupnika. Zajedno s ostale dvije stranke s hrvatskim predznakom koje su prešle izborni prag HDZ 1990 i HSS Stjepan Radić, imamo 11 od ukupno 30 zastupnika u Saboru ŽSB. Takav izborni rezultat za kojeg je HDZ BiH bez sumnje najzaslužnija, ujedno i eliminira mogućnost ponavljanja scenarija 2011. godine.

VL: Dobri izborni rezultati sa sobom nose i odgovornost prema biračima koji bez sumnje očekuju što skorije formiranje vlasti, a potom i rješavanje brojnih problema, uglavnom ekonomske prirode. Što Vama kao predsjednici ŽO HDZ BiH ali i dužnosnicima ove stranke u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti znači ovakav rezultat?

Bradara: Meni kao predsjednici ŽO HDZ BiH, ovakav rezultat u ŽSB znači nastavak intenzivnog i aktivnog rada, kako ŽO HDZ BiH tako i Vlade i Sabora. HDZ BiH koji je i dosad bio dio vlasti u ŽSB, te sukladno svom kapacitetu nastojao sačuvati financijsku, socijalnu i posebno političku stabilnost. Podsjetit ću da je Sabor ŽSB u protekle tri godine dobio brojne Zakone kojima smo uredili različite oblasti života i rada. Pobrojat ću neke od njih; Zakon o šumama, Zakon o koncesijama, Zakon o javno privatnom partnerstvu. Ovim zakonima stvaramo pretpostavke bržem gospodarskom razvitku i stavljanju prirodnih resursa na korištenje na zakonski način. Također, zakonski smo uredili i oblast visokog obrazovanja te nakon sedam godina u saborsku proceduru vratili i donijeli Zakon o dopunskim pravima branitelja. Pokrenuli smo i brojne infrastrukturne projekte koje sufinancira Vlada ŽSB poput izgradnje puta koji Poslovnu zonu u Kreševu spaja na trasu Koridora Vc. Odlukama Vlade, ostvarena su i milijunska ulaganja u zdravstvene ustanove, a posebno smo ponosni na projekt zapošljavanja vježbenika za kojeg je Vlada SBŽ izdvojila oko tri milijuna maraka. Sve su ovo projekti s kojima planiramo nastaviti i dalje. Jedina je razlika u tomu što sada, zahvaljujući rezultatima izbora, imamo veći kapacitet i više mogućnosti.

VL: Preduvjet realiziranju svih projekata koje ste spomenuli je formiranje nove vlasti u ŽSB. Jesu li pregovori već započeli i što nam o njima možete kazati u ovom trenutku?

Bradara: Razgovori oko formiranja vlasti, sa svim strankama koje imaju zastupnike u Saboru ŽSB, već su počeli, dok pregovore oko uspostave vlasti na svim razinama vode čelnici stranaka pobjednica izbora. Važno je formirati istu parlamentarnu većinu na svim razinama, radi lakšeg fukncioniranja i rada buduće vlasti. Nama u HDZ BiH stalo je da se nova vlast formira što prije, zbog otvorenih pitanja i zbog toga jer građani to od nas očekuju, za to su nam ukazali povjerenje. Ekonomska, gospodarska i socijalna pitanja u vrhu  su prioriteta HDZ BiH.

VL: Je li još uvijek aktualna vlast u ŽSB koju su u studenom 2011 godine, nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko poništio odluku o formiranju „platformaške“ vlasti u ŽSB,  formirale četiri stranke, HDZ BiH, SDA, SDP i HDZ 1990 dokaz  da se kontinuiranim političkim dijalogom jedan prostor, u ovom slučaju ŽSB, može učiniti politički stabilnim?

Bradara: Kao što ste i sami primijetili,  sadašnje vodstvo ŽO HDZ BiH napravilo je veliki iskorak upravo u politici dijaloga i kompromisa u ŽSB. Rezultat je politički stabilan prostor, a politička stabilnost glavni je preduvjet za normalizaciju svih odnosa. Ponosna sam što je upravo HDZ BiH odigrao značajnu ulogu u osiguranju političke stabilnosti u ŽSB kao jedini kohezioni faktor u Saboru i Vladi ŽSB.

VL: Koliko se politička ne/stabilnost ŽSB odražava ostatak Federacije BiH pa i cijelu BiH?

Bradara: Itekako se odražava jer ŽSB zajedno sa HNŽ je kralježnica Federacije BiH i BiH. Slomite li kralježnicu, tijelo ostaje paralizirano. Ovo je oduvijek bio važan prostor za BiH, ali i za Hrvate u BiH. Politička stabilnost ŽSB kao nacionalno mješovite Županije, teško stradale u ratu, ali ipak spremne na dijalog, dogovor i međusobno uvažavanje uvjet je političke stabilnosti i  po sastavu stanovništva slične Hercegovačko-neretvanske županije ali i ostatka F BiH pa i cijele BiH. Upravo zbog toga razinu političke stabilnosti koju smo dostigli u protekle tri godine treba zadržati i stalno nadograđivati, na dobrobit ne samo stanovnika ŽSB već i cijele F BiH i BiH.

VL: Kao izborni pobjednici koji će biti važan dio vlasti u ŽSB, kakav smjer djelovanja i rada najavljujete, kojim putem će ŽSB krenuti ili nastaviti nakon formiranja vlasti?

Bradara: Prije svega, želja nam je da ova Županija novu Vladu dobije do Nove godine. Odmah nakon toga planiramo se okrenuti rješavanju životnih pitanja; donošenju zakona koji će osigurati politički i ekonomski ambijent kako za domaće tako i strane investicije. Plan je i završiti realizaciju već započetih projekata, jer samo investicije i velika gradilišta u Središnjoj Bosni jamče opstanak našeg gospodarstva, a samim time i gospodarsku i ekonomsku stabilnost. Kao što sam rekla na početku, HDZ BiH zajedno s partnerima na svim razinama vlasti kao izborni pobjednik planira  postići sinergiju donošenja zakona koji će omogućiti rasterećenje gospodarstva, poreske olakšice, harmonizirati poticaje te konačno se izboriti za pravedniji Zakon o raspodjeli prihoda u Federaciji BiH. Ukratko, želimo imati sve ono što nam je dosad nedostajalo, a što od nas očekuju naši gospodarstvenici, prije svih.

VL: Ostaje li među prioritetima HDZ BiH i partnera okupljenih u HNS BiH projekt „zrcalo“, odnosno identičan ustroj vlasti u ŽSB i HNŽ, te uređenje Travnika i Mostara na isti način?

Bradara: Apsolutno.

VL: Koliko će Hrvati iz ŽSB imali izaslanika u Domu naroda Parlamnta F BiH ?

Bradara: Po Ustavu i Izbornom zakonu, ŽSB u dom naroda delegira tri izaslanika iz reda hrvatskog naroda, Koalicija stranaka okupljenih oko HNS, će po sadašnjem rasporedu mandata imati tri  izaslanika , što je jamstvo da ćemo imati 12 izaslanika u Domu Naroda F BiH i na taj način spriječiti eventualne pokušaje ignoriranja izborne volje hrvatskog naroda i građana BiH.

Večernji list / Ana Popović

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija