Intervju: Lidija Bradara, ravnateljica Političke akademije HDZ-a BiH

PA-logoPovjerenje birača se dobiva radom, a ne marketinškim trikovima.Spremno dočekujemo kampanju u nadi kako će to biti fer i korektno natjecanje na tržištu političkih ideja, kaže Bradara. Vjerujemo i činimo sve kako bi hrvatski narod prepoznao važnost trenutka i izišao na izbore s ciljem ostvarenja zajedničke pobjede, ističe ravnateljica Političke akademije HDZ-a BiH.

Razgovarao: Antun Mrkonjić
Dnevni list

SARAJEVO - Ravnateljica Političke akademije HDZ-a BiH Lidija Bradara poručuje kako kreiranje društva znanja nije marketinška priča. Bradara, ipak, vjeruje u podnošljivu izbornu kampanju i pobjedu Borjane Krišto. Ona optužuje HSS-NHI da daje legitimitet "krnjoj" Vladi u Travniku.

Politička akademija HDZ-a BiH je prilično bučno najavljena. Na otvaranju je bio i Miroslav Lajčak i drugi politički uglednici. Što ste do sada uradili na njezinom zaživljavanju?
Ako sustavan i metodičan rad, kojim u nepuna četiri mjeseca živimo slogan Akademije "Znanje pobjeđuje", znači bučnu najavu, onda to tako prihvaćam. Međutim, zar ne bi taj slogan u današnjoj BiH trebao biti skoro na svakom koraku? HDZ BiH, kao moderna stranka, prepoznala je da je vrijeme za jednu takvu instituciju u okrilju stranke. Definirali smo naše ciljeve i institucionalizirali put do njihova ostvarenja. I onda se to možda nekome čini bučnim. Kreirati društvo znanja nije tek marketinška priča – to je mukotrpan posao. Svi nam govore kako namećemo visoke kriterije. Svjesni smo toga, ali tu i jest izazov bavljenja politikom kao društveno-odgovornim zanimanjem i ponašanjem.

Vidi li se već zanimanje za Akademiju?
Ukoliko dobro radiš dobre stvari, pozitivni rezultati su izvjesni. Javlja nam se sve više osoba sa željom za sudjelovanjem na predavanjima i evo na našoj posljednjoj aktivnosti je i bio nazočan veliki broj njih. Ne krijem zadovoljstvo što nam se javljaju i predavači sa željom da sudjeluju u našem radu.

Tko su osobe koje bi trebale politički educirati mlade ljude i sve druge polaznike Akademije i na koji način se to radi, koje se metode u radu primjenjuju?
Na našoj internetskoj stranici smo javno naveli kako će predavači na Akademiji biti istaknuti sveučilišni profesori i znanstveni djelatnici, diplomati, osobe iz političkog, javnog, kulturnog, obrazovnog i gospodarskog života, te druge ugledne osobe i stručnjaci. Pored Miroslava Lajčaka, zar imena naših dosadašnjih predavača, Branka Bačića, glavnog tajnika HDZ-a RH, Tončija Staničića, Ike Skoke, Dragana Čovića, Dragana Vrankića, Marine Pendeš te Petra Kraljevića, upravo ne govore da i djelujemo onako kako smo najavili. Predavanja su interaktivna, što podrazumijeva otvoreni dijalog o navedenoj temi predavača i auditorija.

Kako ocjenjujete dosadašnji tijek izborne kampanje?
Po aktivnostima političkih subjekata, već poodavno se može primijetiti kako je ovo izborna godina. Ponosna sam što se HDZ BiH i u tome razlikuje od drugih. Mandatno razdoblje živimo kao da je svaka nedjelja dan izbora, jer vjerujemo kako se povjerenje birača dobiva radom, a ne marketinškim trikovima. Spremno dočekujemo kampanju u nadi kako će to biti fer i korektno natjecanje na tržištu političkih ideja. Imamo izrađenu izbornu strategiju, sociogospodarski program, te razrađen plan predizbornih aktivnosti. Učinit ćemo sve kako bi program koji nudimo za razdoblje 2010. - 2014. bio dostupan svakom našem biraču, ali i svekolikoj bh. javnosti. Od medija očekujemo ravnopravan tretman što do sada nije bio slučaj i to nije ostalo neprimijećeno. Usprkos naznakama prljave kampanje, nadam se da i ostale stranke razmišljaju na sličan način, te da će tijekom svoje kampanje nuditi programe.

U Hercegovini je počelo dosta prljavo. Padaju vlade, izjave su teške?
U Zapadnohercegovačkoj županiji stanje ima veze s političkom korektnošću. Naime, mislim da Vlada koja dovede županiju na rub egzistencijalnog sloma treba i sama dati ostavku i otići. Da se to dogodilo, k tome i ranije, situacija bi bila bolja. Ovako je pitanje koliko će vremena trebati kako bi se zaustavili negativni trendovi i popravila nanesena šteta zbog koje će ispaštati žitelji te županije.

Je li slično i u središnjoj Bosni?
Središnja Bosna je u posebno složenoj situaciji jer sedam mjeseci nema ministra financija. Nemogućnošću dogovora sa SDA ne možemo imenovati ministra iz reda hrvatskog naroda, iako je do sada provedena sva zakonom predviđena procedura. Podsjetit ću da, po županijskom Ustavu i Zakonu o Vladi, Vladu SBŽ-a čini predsjednik Vlade i tri ministra iz bošnjačkog naroda, četiri ministra iz hrvatskog naroda i jedan ministar iz srpskog naroda. Vladu su 2006. formirali SDA i HDZ BiH s partnerom iz HSS-NHI-ja. Afirmirajući politički nečasne radnje u predizbornoj godini, ministar Lozančić iz HSS-NHI-ja daje legitimitet takvoj krnjoj Vladi omogućujući Bošnjacima, bez ministara iz hrvatskog i srpskog naroda, donošenje odluka. Time se raspoređuje proračunski novac na štetu hrvatskog naroda, a sve u svrhu predizborne kampanje i jeftinog prodavanja interesa. Ne krijem razočarenje time što, bez razumnog razloga, ovakvim načinom Vlada pod vodstvom Salke Selmana, SBŽ gura u propast.

Plaše li Vas mogući lošiji izborni rezultati svih hrvatskih stranaka u središnjoj Bosni? Hoće li se uspjeti izboriti dovoljno zastupničkih mjesta kako bi se ravnopravno s Bošnjacima formirala nova Vlada?
S obzirom na jeftino politikantstvo koje sam navela, strah me je pomisliti koliko takve geste mogu imati dalekosežne posljedice. Međutim, vjerujemo i činimo sve kako bi hrvatski narod prepoznao važnost trenutka i izišao na izbore s ciljem ostvarenja zajedničke pobjede. Želim naglasiti kako gubitak samo jednog hrvatskog zastupnika u Saboru SBŽ-a znači potpunu majorizaciju i neravnopravnost hrvatskog naroda. Naime, dvotrećinskom većinom se imenuje Vlada i mijenja Ustav. Ipak se nadamo da ćemo uspjeti motivirati birače za izlazak na izbore .

Na koncu smo četverogodišnjega mandata zastupnika i izaslanika u Parlamentu FBiH. Mnogi hrvatski analitičari tvrde kako je taj rad često bio kampanjski, kako su mnogi šutjeli, a neki nisu niti dorasli tako odgovornim zadaćama?
Mogu govoriti o Domu naroda Parlamenta FBiH u kojem sam djelovala ove četiri godine. U tom domu izaslanici djeluju u klubovima pa je teško mjeriti pojedinačni rad i učinak. Uvijek se može više i bolje. Pored odgovornosti prema biračima, držim kako svaki izaslanik treba imati veliku razinu samoodgovornosti. Izbori su vrijeme podvlačenja crte ispod jednog razdoblja, kada zastupnici glasom naroda dobivaju konačnu ocjenu. Nadam se da će biti prepoznato kako smo HDZ BiH kao stranka i ja osobno u zadanim okolnostima na najbolji mogući način učinili sve kako bismo popravili položaj svog naroda, županija kao i cijele Federacije.

Može li Borjana Krišto pobijediti Martina Raguža, Jerku Lijanovića i Željka Komšića?
Sigurna sam u to! Konačno, sve ankete na to ukazuju. Znala sam da smo kao stranka napravili pun pogodak kandidiranjem na tu funkciju jedne izuzetno moralne, obrazovane, dosljedne, principijelne i kompetentne osobe. Vjerujem da je dosadašnjim djelovanjem predsjednica Krišto pokazala koliko je odana svom hrvatskom narodu i sigurna sam kako se to prepoznaje. Iskreno se radujem što je došlo vrijeme da i jedna žena postane članicom Predsjedništva BiH, jer znam koliki će to biti poticaj mnogim ženama za aktivnijim bavljenjem politikom.

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija