Intervju: Aleksandra Markić Boban, ravnateljica ureda Zaklade Hanns Seidel u Zagrebu

Aleksandra_MB_foto_uz_intervju_170_x_302
Jednogodišnja izobrazba Političke akademije HDZ BiH program je koji se realizira u suradnji sa njemačkom zakladom Hanns Seidel. Trodnevnom zimskom školom na Kupresu se formalno označio završetak prvog semestra, a subotnji početak nastave u drugom semestru bio je povod razgovora sa gđom. Aleksandrom Markić Boban, ravnateljicom zagrebačkog ureda ove zaklade.

 

Možete li nam ukratko predstaviti Vašu zakladu?

Hanns-Seidel-Stiftung je njemačka politička zaklada, koja se od ostalih njemačkih zaklada, sveukupno ih je šest, razlikuje po ideološkoj pripadnosti. Zaklada Hanns Seidel, osnovana sa sjedištem u Muenchenu 1967. godine, bliska je bavarskom CSU (Kršćansko-socijalnoj uniji), najjačoj bavarskoj političkoj stranci.

Njemačke stranke, sukladno zakonima imaju obvezu društvenopolitičkog obrazovanja građana. Temeljno uvjerenje je da samo politički obrazovani građani mogu na ispravan način sudjelovati kako na izborima tako i u društvenopolitičkom životu zajednice u kojoj žive. U izgradnji poslijeratnog društva, Njemačka je prihvatila kao svoju obvezu iskustva izgradnje demokracije i demokratskog društva podijeliti sa drugim zemljama. Njemačke političke zaklade pa tako i Zaklada Hanns Seidel djeluju prije svega u svojoj matičnoj zemlji, a onda i u inozemstvu.

U zemljama srednje, istočne i jugoistočne Europe Zaklada je počela djelovati nakon pada Berlinskog zida. Prvi je ured otvoren u Budimpešti 1990. godine, a ured u Zagrebu u ožujku 1997. Početkom ožujka obilježava se 15 godina djelovanja zaklade u Hrvatskoj. Gledajući unatrag s ponosom možemo reći da smo dali svoj doprinos izgradnji i učvršćivanju demokratskih struktura, da smo doprinijeli razvoju hrvatskog društva, u ispunjavanju standarda kako bi Hrvatska postala članica NATO-a, Europske unije, ali i jak čimbenik u međunarodnom dijalogu. Aktivnosti zaklade obuhvaćaju političku izobrazbu, savjetovanja, seminare, radionice kojima je u razdoblju od 15 godina obuhvaćeno više od 20.000 ljudi iz politike, uprave, gospodarstva, znanosti, društva i medija. Zaklada djeluje u skladu s vrijednostima kršćanske slike svijeta što znači postavljanje okvira u kojima se čovjek može slobodno razvijati, potiče solidarnosti i supsidijarnost ne zaboravljajući pritom socijalnu odgovornost, ali i samoodgovornost.

Koje ste aktivnosti do sada imali u Bosni i Hercegovini?

Zaklada djeluje u suradnji s domaćim partnerima, jer se time želi pružiti ciljana potpora u područjima gdje je to potrebno u skladu s potrebama zemlje u kojoj djelujemo. Dosadašnje aktivnosti u Bosni u Hercegovini obuhvaćale su jačanje pravne države, unutarnje sigurnosti, političku izobrazbu, podupiranje prekogranične suradnje te aktivnosti koje šire ideju ujedinjene Europe, Europe kao zajednice prava i vrijednosti, mira, slobode, solidarnosti i sigurnosti.

Naše su aktivnosti dvosmjerne komunikacije. Sudionici i predavači iz zemalja Europske unije kroz našu aktivnost informiraju se o prilikama u zemlji, ali i odnosima u regiji. Medijska slika Bosne i Hercegovine u stranim, pa tako i njemačkim medijima, govori o potrebi adekvatnog informiranja strane javnosti o kompleksnoj situaciji u kojoj se zemlja nalazi, ali isto tako o potrebi adekvatnog informiranja o pozitivnom napretku u svakom području života, koji je dosad ostvaren. 

Kako ocjenjujete Vašu suradnju s Političkom akademijom HDZ BiH?

Osnivanje Političke akademije HDZ BiH korak je u izgradnji demokratskog i građanskog društva u smislu ciljeva PA HDZ BiH, koji su slični ciljevima naše zaklade. Prvi semestar Političke akademije je završen. Kombinacija političke teorije i prakse koju ovaj program izobrazbe pruža uz stručne predavače dokazali su se u praksi. Želja za stalnim usavršavanjem i visoka motiviranost polaznika dobitak je na planu ljudskog kapitala u daljnjoj izgradnji i učvršćivanju demokratskog društva. U tom smislu zimska škola na Kupresu, koju su dvije zaklade zajedno organizirale, svojevrsna je kruna završetka prvog semestra, ali i potvrda kvalitete programa. Najavljen je dolazak ravnatelja Instituta za međunarodne odnose Zaklade Hanns Seidel iz Muenchena, g. Christiana J. Hegemera, lidera koji upravlja sa svih devedeset projekata zaklade u sedamdeset zemalja diljem svijeta i poveznica je zaklade sa strankom. Drugim posjetom Bosni i Hercegovini u relativno kratkom razdoblju intenziviraju se aktivnosti i stvara platforma za daljnju suradnju kako s PA HDZ BiH tako i drugim partnerima.

Kakvi su planovi za budućnost?

S Političkom akademijom HDZ BiH ostvarena je izuzetno dobra i prijateljska suradnja. Slično je i s ostalim partnerskim institucijama u zemlji. Zaklada Hanns Seidel je pouzdan partner koji se ne služi vatrogasnim mjerama. U skladu sa svojim mogućnostima i u skladu s potrebama zemlje u kojoj djeluje, radi za širu dobrobit društva.

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija