Dublja integracija za jaču Europu

U godini kad obilježava 25 godina plodonosne suradnje, Zaklada Hanns Seidel nastavila je raspravu o budućnosti europskog projekta. Naime, europski narativ o zajednici mira i blagostanja po prvi put je ozbiljno poljuljan od njezinog osnivanja. Europa se trenutno suočava s velikim globalnim izazovima, stoga je važnije nego ikad osnažiti solidarnost i integraciju kako bismo kao prava europska obitelj uspješno odgovorili na nekoliko aktualnih kriza: energetsku, migracijsku, zdravstvenu i krizu europskog identiteta.Upravo je to glavni zaključak konferencije „Dublja integracija za jaču Europu“, koju su organizirali zaklada Hanns-Seidel-Stiftung i Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

 

Na početku konferencije okupljenima se u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske obratila ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, koja je Zakladi zahvalila na doprinosu za razvoj demokratskog društva i političke kulture u hrvatskom društvu. Istaknula je kako je važno da svi europski narodi njeguju demokraciju i teže biti društvo budućnosti.

 

„U skladu s tim, EU se okrenula razvoju jednakosti, stvaranju sigurnijeg okruženja, otvaranju novih, zelenih radnih mjesta, ulaganju u zdravstvenu zaštitu, prometnu infrastrukturu, obrazovanje. Europa želi postati predvodnica novih trendova, održivog gospodarstva i prvi kontinent nulte emisije ugljikovog dioksida. Zato je važnije nego ikad održavati solidarnost među članicama. Zajedništvo koje imamo je neraskidivo i trajno“, rekla je ministrica Tramišak.

 

Markus Ferber, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik zaklade Hanns-Seidel-Stiftung u svom je uvodnom izlaganju istaknuo kako se, govoreći o europskoj zajednici i solidarnosti, najčešće misli na jedinstveno tržište. No, Ferber ističe kako su temeljne vrijednosti EU puno šire:

 

„Europa njeguje dignitet svakog čovjeka, koncept demokracije i ljudskih prava, neovisno sudstvo, političke institucije. Hrvatska je najbolji primjer kako se te europske vrijednosti mogu integrirati u društvo.“‍

 

 

Upravo su izazovi zaštite temeljnih vrijednosti EU bili tema prvoga panela. Tako su panelisti prof. dr. sc. Vesna Crnić – Grotić, dekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, dr. sc. Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu, mr. sc. Josip Brkić, zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine te prof. dr. sc. Iris Goldner Lang, prodekanica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu definirali nekoliko izazova koji su u posljednje dvije godine testirali europsko zajedništvo. Jedan od njih je kriza Covid-19 u kojoj smo svjedočili natjecanju država u potrazi za lijekom te imigracijska kriza, u kojoj su rubne države, pa tako i Hrvatska, ostale prepuštene same sebi. Upravo su zdravstveni sustav i borbu protiv bolesti te migracijsku krizu i poštivanje vladavine prava panelisti istaknuli kao ključna područja zajedništva.

 

 

 

U drugom panelu u fokus se stavila tzv. meka moć Europe i europska diplomacija čija se važnost pokazala u sukobu na istoku Europe. Europa je u ovoj situaciji pokazala kako je ona subjekt međunarodnih odnosa koja kroz niz svojih odluka – poput sankcija za ruske poduzetnike, umjetnike i slično šalje jasnu poruku. Kako su istaknuli panelisti, Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom saboru i bivši ministar vanjskih i europskih poslova, izv. prof. dr. sc. Đana Luša, prodekanica Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu te dr. sc. Sandro Knezović, znanstveni savjetnik pri Institutu za razvoj i međunarodne odnose u Zagrebu, važnu ulogu u ovoj krizi odigrale su manje europske države koje su pružile pomoć i tako pokazale solidarnost.

 

„Upravo su humanizam i kršćanska solidarnost jedne od ključnih europskih vrijednosti. No, Europa se još uvijek bori s definiranjem svojih zajedničkih vrijednosti i, bojim se, još uvijek ne priča jasno o svojim temeljima, kao ni o svojoj budućnosti. Upravo bi Europska unija trebala postaviti standard i prezentirati najbolje što Europa ima“, zaključio je prof. dr. sc. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Upravo zaklade poput Hanns-Seidel-Stiftung, koja 25 godina neumoljivo radi na razvoju europskih vrijednosti u Hrvatskoj, imaju i imat će ključnu ulogu u očuvanju europske demokracije i solidarnosti.

U ime Političke akademije HDZ-a BiH na konferenciji je sudjelovao izvršni ravnatelj Damir Džeba kao i članovi Alumni kluba PA HDZ-a BiH.

Hsst.hr/pahdzbih

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija