Bosna i Hercegovina na pragu otvaranja pregovora s EU – Zimska škola na Kupresu

Na Kupresu je održana Zimska škola Političke akademije Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) uz potporu Zaklade Hanns Seidel, o temama Europske unije i radionica.

Ravnateljica Političke akademije i predsjednica Federacije BiH, Lidija Bradara, i Elma Sijerčić, ravnateljica Ureda Zaklade Hans Seidel u Sarajevu, su otvorili zimsku školu istaknuvši sudionicima značaj i doprinos usvajanja odnosno transferiranja znanja i iskustava iz procesa integracija u Europskoj uniji.

 

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH, Josip Brkić, održao je uvodno predavanje na temu "Euroatlantske integracije: Bosna i Hercegovina na putu EU i NATO, izazovi i aktualno stanje". Pružio je dubinsku analizu trenutačnog stanja i izazova s kojima se zemlja suočava na svom putu integracije. Sudionici su također imali prigodu čuti aktualnosti s Kongresa Europske pučke stranke (EPP) održanog u Bukureštu.

Nastavljajući temu europskog puta, Lidija Bradara održala je predavanje o reformskim procesima u izvršnoj vlasti Federacije BiH, ističući ključne korake potrebne za uspješno približavanje BiH Europskoj uniji te usvajanje reformskih zakona.

Program je trajao od 8. do 10. ožujka 2024.u kojem su bila predavanja i radionice posvećenih strategiji i politici integracija Bosne i Hercegovine, javnim nastupima i medijskoj pismenosti, te radionicama fokusiranim na razvoj vještina javnog nastupa sudionika.

Sudionici dobili uvid u "Strategiju i politiku integracija Bosne i Hercegovine" od Darije Ramljak, pomoćnice direktora Direkcije za europske integracije pri Vijeću ministara BiH. Predavanje se fokusiralo na strateške ciljeve i političke smjernice koje Bosna i Hercegovina mora slijediti na svom putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Prof. dr. Ilija Musa s Filozofskog fakulteta u Mostaru, sudionike je upoznao s temom "Javni nastupi i medijska pismenost", koja je sudionicima približila tehnike učinkovitog komuniciranja s javnošću i medijima, što je ključno u procesima demokratizacije i europskih integracija.

Osim predavanja, program uključuje i dvodijelnu radionicu pod vodstvom prof. dr. Ilije Muse i prof. dr. Nina Čorića, također s Filozofskog fakulteta u Mostaru. Prvi dio radionice bio je usmjeren na praktične vještine javnog nastupa sudionika, dok je drugi dio uključio analizu javnih nastupa sudionika. Ove interaktivne sesije pružit će sudionicima priliku za učenje kroz praksu i dobivanje neposredne povratne informacije o njihovim prezentacijskim vještinama i načinima poboljšanja javnog izražavanja.

Posljednjeg dana održan je seminar na temu "Bosna i Hercegovina u iščekivanju europskog puta", moderirano od strane Lidije Bradare i Damira Džebe, predviđeno za razmjenu mišljenja i ideja o budućnosti BiH u europskim integracijama. Događaj je završio kvizom znanja o EU te evaluacijom i zaključivanjem rada Zimske škole.

 

 

Adresa:
Kneza Domagoja bb
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina

E-mail: [email protected]
Telefon: +387 36 382 314
https://politicka-akademija.ba
Copyright Politička Akademija